Lifestyle blog

Muffinki z czekoladą

Prosto i szybko

Wczoraj postanowiłam zrobić przyjemność mojej rodzince i przygotować dla nich przepyszny deser. Jako, że starsza córka jest bardzo wybredna jeżeli chodzi o słodkości inne niż czekolada, postanowiłam przygotować muffinki z czekoladą. Powiem Wam, że dawno w mojej kuchni tak pysznie nie pachniało. Aromat czekolady unosi się aż do dziś. Przy takim zapachu kawa lepiej smakuje i humor od razu się poprawia. Mój przepis na muffinki z czekoladą znalazłam na stronie Lidla, od razu ślinka mi pociekła i zabrałam się do roboty. Ja jednak pominęłam celowo kilka słodkich składników. Wyszły na prawdę smaczne. Nie przesuszone, a czekolada w środku roztopiła się i dała boski aromat i smak. Babeczki robi się bardzo szybko i łatwo, a przyjemność jedzenia jest ogromna.

Składniki na muffinki z czekoladą

300 g mąki
szklana mleka 250 ml
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
160 g cukru
125 g roztopionego masła
2 jajka
cukier waniliowy
40 g kakao
czekolada mleczna, deserowa dowolna, bez orzechów, posiekana na małe kawałki
Ja nie miałam problemu z odważeniem odpowiedniej gramatury, bo jakiś czas temu zakupiłam wagę kuchenną. Jeżeli jednak Wy nie macie, to odmierzajcie np szklanką lub dzbankiem z miarką. Masło to 1/4 kostki, kakao możecie odmierzyć łyżką, powinny to być około 3 łyżki. Myślę, że różnica kilku gramów nie będzie miała wpływu na smak i na konsystencję.

Jak przygotować muffinki z czekoladą

  1. Do wysokiej miski lub innego naczynia (ale żeby nie było bardzo wąskie) rozbijamy jajka, wrzucamy cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy mikserem, tak aby masa na nasze muffinki z czekoladą była bardzo puszysta.
  2. Następnie wlewamy roztopione masło i łączymy z jajami i cukrem.
  3. Do powstałej masy przesiewamy przez sitko mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy i stopniowo dodajemy mleko. Ja na początku robiłam to mikserem, ale masa była zbyt gęsta. Polecam jednak mieszać ręcznie.
  4. Na końcu wrzucamy czekoladę i znów całość mieszamy.
  5. Powstała masa musi mieć piękny ciemno brązowy kolor, powinna być jednolita i musi obłędnie pachnieć
  6. Napełniamy papilotki powstałą masą
  7. Nasze muffinki z czekoladą pieczemy około 20minut w piekarniku na środkowej półce w 190 stopniach. Przed wyciągnięciem sprawdźcie patyczkiem czy już na pewno są dobre. U mnie po tym czasie były już idealnie upieczone.

muffinki z czekoladą

muffinki z czekoladą

muffinki z czekoladą

Życzę smacznego!

p.s pochwalcie się jak wyszły Wasze muffinki z czekoladą