Lifestyle blog

Ogórki w musztardzie

Dziś coś dla wszystkich smakoszy ogórków. Mam dla Was przepis na fantastyczne ogórki w zalewie musztardowej. To przekąska idealna do obiadu, jako dodatek do kanapki, czy po prostu do zjedzenia kiedy tylko mamy na to ochotę. Ogórki w musztardzie robi się bardzo szybko, a sam przepis jest na prawdę bardzo prosty. Z pewnością każdy sobie poradzi.

Ogórki w musztardzie – zalewa

Do przygotowania zalewy potrzebujemy kilku składników

  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%
  • 3 stołowe łyżki soli
  • cukier (1 szklanka jeśli użyjesz musztardy słodkiej np. miodowej, niespełna 1,5 szklanki jeśli użyjesz mniej słodkiej)
  • musztarda (ja używam sarepskiej) 4 czubate łyżki stołowe

Pozostałe składniki potrzebne, aby zrobić ogórki w musztardzie:

  • ogórki gruntowe
  • 1 czerwona papryka
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • gorczyca

Do garnka wlej wodę z octem, dodaj cukier wraz z solą. Zagotuj, co jakiś czas mieszając tak żeby się wszystko rozpuściło. Wyłącz gaz i jak zalewa przestygnie dodaj musztardę. Dokładnie wymieszaj całość.

Przygotowanie

 

 

ogórki w musztardzie

ogórki w musztardzie

ogórki w musztardzie

Przygotuj sobie słoiki w których zrobisz swoje ogórki w musztardzie. Ja lubię te mniejsze słoiki, ponieważ wtedy jest szansa, że po otwarciu zjemy wszystko za jednym razem i nie trzeba będzie przechowywać otwartego już słoika w lodówce. Tak więc u mnie jest około 10 słoików.

Ogórki obieram ze skóry (Ty nie musisz tego robić) i kroję w słupki. Umieszczam je dość ciasno w słoiku. Dodaję także słupek czerwonej papryki (ja dałam słodką, ale jak ktoś lubi na ostro to może być np. chilli), kilka ziaren gorczycy, listek laurowy, 1 ziele angielskie. Całość zalewam przygotowaną wcześniej miksturą. Słoiki mocno zakręcam a następnie pasteryzuję. Ogórki w musztardzie umieszczam w garnku wyłożonym szmatką, zalewam wodą i gotuję – kilka minut od zagotowania się wody . Po tym czasie wyciągam i układam na blacie na wieczkach.

Takie ogórki w musztardzie są od razu dobre do jedzenia. Jednak najlepiej smakują po kilku tygodniach. Ja najszybciej otwierałam słoik po około miesiącu. Im dłużej poczekasz, tym ogórki w musztardzie będą bardziej czujne. Mam też dla Was jeszcze jeden przepis na ogórki w carry. Jednak to już będzie kolejny wpis.