Lifestyle blog

Nadziewana pierś z kurczaka

Co dziś na obiad?

Znudziła mi się już tradycyjnie podawana pierś. Mam dość panierowanego czy grilowanego kotleta. Postanowiłam przygotować wczoraj coś innego. Ciężko mi czasem zrobić obiad, aby cała rodzinka chętnie jadła. Mąż zwykle musi mieć na stole jakiś „konkret”, ja znowu wolę bardziej dietetycznie. Tym razem przygotowałam coś co lubimy obydwoje, a i córki chętnie jadły. Królową obiadu była nadziewana pierś z kurczaka podawana z kaszą gryczaną oraz mizerią z jogurtu naturalnego.

Składniki na dwie porcje

  • 2x pierś z kurczaka (pojedyncza)
  • pieczarki ok 10szt
  • papryczka chilli (jak ktoś lubi ostro)
  • 2 plasterki żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • 2 woreczki kaszy gryczanej
  • jajko
  • bułka tarta
  • ogórek świeży (zielony)
  • pół cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • jogurt naturalny
  • łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie farszu

Gotujemy kaszę gryczaną wg. przepisu na opakowaniu (1 woreczek). Ja lubię al dente, więc skracam go o około 5 minut. Odstawiamy. W tym czasie kroimy drobno pieczarki i podsmażamy. Ja zwykle po prostu podlewam odrobiną wody i nie dodaję w ogóle tłuszczu. Jeżeli lubimy ostre dania, dodajemy też kawałek papryki. Przyprawiamy do smaku. Gotowe pieczarki mieszamy z kaszą. Proporcje dowolne. Ja dałam 10szt średniej wielkości pieczarek na 1 woreczek kaszy. Odstawiamy do wystygnięcia.

Przygotowanie mięsa

Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i oczyszczamy z błonek, kostek itp. Odcinamy również polędwiczki. Potrzebujemy ładną, gładką, czystą pierś. Od góry robimy nacięcie, w tej grubej części. Formujemy w środku kieszonkę, musi być dość długa, bo będziemy nadziewać ją przygotowaną wcześniej kaszą z pieczarkami. Kieszonkę wykładamy plasterkiem żółtego sera i wkładamy przygotowane nadzienie. Żeby nam nic nie wyleciało w czasie smażenia, spinamy wykałaczkami lub obwiązujemy nitką.  Formujemy ładny kształt, żeby nie był zbyt pękaty. Obtaczamy w jajku i bułce i smażymy na złoty kolor. Ja tylko trochę podsmażyłam, następnie włożyłam do piekarnika. Nadziewana pierś z kurczaka jest pyszna i nie jest sucha.

Z odciętych polędwiczek, przygotowałam dla córek nuggetsy.

Przygotowanie mizerii

Nie jest to tradycyjna mizeria. Jedna również bardzo smaczna. Ogórek ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Jego ilość zależy od Waszych preferencji smakowych. Ja robiłam z małego kubeczka jogurtu, więc dałam 1 ząbek na pół ogórka. Całość zalewamy jogurtem naturalnym i doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, dajemy też sok z cytryny. Mieszamy i odstawiamy do lodówki, żeby się przegryzło. Smakuje obłędnie z kaszą, a do tego nasza nadziewana pierś z kurczaka i obiad gotowy.

Nadziewana pierś z kurczaka

Nadziewana pierś z kurczaka, jak podać?

Swoje danie podałam z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym, które u mnie są praktycznie do każdego obiadu, bo bardzo lubimy. Jednak z samą mizerią też będzie pysznie smakować.

Nadziewana pierś z kurczaka

SMACZNEGO!