Lifestyle blog

Kluski śląskie

Kilka dni temu pierwszy raz robiłam sama kluski śląskie. Bardzo je lubię, jednak sama nigdy jeszcze nie próbowałam ich robić. Postanowiłam skorzystać z przepisów w internecie. Bardzo byłam zdziwiona, że kluski śląskie to tak niewiele składników. Zawsze myślałam, że to bardzo pracochłonne danie, a tu się okazało, że zrobienie ich zajęło mi nie wiele czasu.

Przepis na kluski śląskie

W internecie są dwa rodzaje przepisów. Ja zdecydowałam, że nie będę używać w przepisie jajka. Dla naszej 4 osobowej rodziny zrobiłam ciasto z kilograma ziemniaków i wyszło mi około 40szt klusek śląskich.

Składniki:

  • 1kg obranych i ugotowanych ziemniaków
  • Skrobia ziemniaczana
  • sól

Przygotowanie:

  • obierz i ugotuj ziemniaki
  • gorące poduś tak jak na pure – możesz skorzystać z maszynki do mielenia jeśli masz, lub po prostu podusić je tłuczkiem do ziemniaków tak jak zrobiłam ja.
  • poczekaj aż ziemniaki ostygną
  • przełóż je do miski, lub w jakieś głębsze naczynie – ja wykorzystałam głęboki talerz
  • podziel nożem na 4 równe części
  • jedną z części wyciągnij, a w to miejsce wsyp skrobię
  • dodaj odłożoną część ziemniaków
  • wyrób ciasto na gładką masę
  • oderwij kawałek ciasta, uformuj kulkę i rozgnieć delikatnie w dłoniach żeby lekko ją spłaszczyć
  • w środku zrób dziurkę (ja robiłam palcem)
  • zagotuj wodę i dodaj sól
  • powoli wrzucaj kluski do gorącej wody i gotuj kilka minut
  • gotowa kluska wypłynie na powierzchnię
  • wyciągaj delikatnie łyżką cedzakową lub wyciągaj układaj na sitku

Masa na kluski śląskie przepuszczona przez maszynkę z pewnością da lepszą konsystencje. Kluski będą miały wtedy bardziej gładką konsystencję.

kluski śląskie i rolada

Gotowe kluski śląskie podawaj z ciemnym sosem i ulubionym mięsem. Ja tym razem zrobiłam kluski śląski z roladą wołową i modrą kapustą. Palce lizać!