Kilka dni temu pierwszy raz robiłam sama kluski śląskie. Bardzo je lubię, jednak sama nigdy jeszcze nie próbowałam ich robić. Postanowiłam skorzystać z przepisów w internecie. Bardzo byłam zdziwiona, że kluski śląskie to tak niewiele składników. Zawsze myślałam, że to bardzo pracochłonne danie, a tu się okazało, że zrobienie ich zajęło mi nie wiele czasu.
Przepis na kluski śląskie
W internecie są dwa rodzaje przepisów. Ja zdecydowałam, że nie będę używać w przepisie jajka. Dla naszej 4 osobowej rodziny zrobiłam ciasto z kilograma ziemniaków i wyszło mi około 40szt klusek śląskich.
Składniki:
- 1kg obranych i ugotowanych ziemniaków
- Skrobia ziemniaczana
- sól
Przygotowanie:
- obierz i ugotuj ziemniaki
- gorące poduś tak jak na pure – możesz skorzystać z maszynki do mielenia jeśli masz, lub po prostu podusić je tłuczkiem do ziemniaków tak jak zrobiłam ja.
- poczekaj aż ziemniaki ostygną
- przełóż je do miski, lub w jakieś głębsze naczynie – ja wykorzystałam głęboki talerz
- podziel nożem na 4 równe części
- jedną z części wyciągnij, a w to miejsce wsyp skrobię
- dodaj odłożoną część ziemniaków
- wyrób ciasto na gładką masę
- oderwij kawałek ciasta, uformuj kulkę i rozgnieć delikatnie w dłoniach żeby lekko ją spłaszczyć
- w środku zrób dziurkę (ja robiłam palcem)
- zagotuj wodę i dodaj sól
- powoli wrzucaj kluski do gorącej wody i gotuj kilka minut
- gotowa kluska wypłynie na powierzchnię
- wyciągaj delikatnie łyżką cedzakową lub wyciągaj układaj na sitku
Masa na kluski śląskie przepuszczona przez maszynkę z pewnością da lepszą konsystencje. Kluski będą miały wtedy bardziej gładką konsystencję.
Gotowe kluski śląskie podawaj z ciemnym sosem i ulubionym mięsem. Ja tym razem zrobiłam kluski śląski z roladą wołową i modrą kapustą. Palce lizać!