Na obiad pstrąg pieczony w piekarniku
W ostatnim tygodniu naszła mnie ochota na rybę, ale nie taką w panierce na głębokim tłuszczu. Miałam ochotę na coś lekkiego i pysznego. Poszłam do sklepu i szukałam. W oczy rzucił mi się patroszony pstrąg. Oczami wyobraźni już go widziałam u mnie na talerzu. Ja nie przepadam za rybami, muszą być na prawdę dobrze zrobione abym się skusiła. Poniższy przepis jest na prawdę prosty i smaczny. Bez problemu poradzicie sobie z przyrządzeniem ryby. Pstrąg pieczony w piekarniku idealnie nadaje się dla osób, które są na diecie i dbają o linię.
Składniki dla dwóch dorosłych osób:
- pstrąg patroszony 2szt (ja kupiłam w biedronce za nie całe 12zł)
- kilka ząbków czosnku
- masło
- pietruszka lub koperek (opcjonalnie)
- pieprz i sól (najlepiej morska)
- folia aluminiowa do pieczenia
- cytryna
- przyprawy wg.uznania
Przygotowanie
Pstrąga dokładnie myjemy i delikatnie oskrobujemy. Wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem.
Czosnek kroimy na plasterki a 1-2 ząbki wyciskamy przez praskę
Sól, pieprz i czosnek
Pstrąga nacieramy z obydwu stron oraz w środku solą (najlepiej morską) i świeżo mielonym pieprzem (można także użyć innych ulubionych przypraw)
Rybę nacinamy kilkukrotnie z obydwu stron dość głęboko, ale nie na wylot i wciskamy w szczeliny plasterki czosnku. Natomiast w środku smarujemy wyciśniętym czosnkiem.
Masło
Aby nasz pstrąg pieczony w piekarniku, nie był zbyt suchy, z obydwu stron smarujemy rybkę masłem. Do środka wkładamy kilka małych kawałków masła i gałązkę np. pietruszki, żeby nadać mu trochę aromatu.
Folia, ważna rzecz
Zawijamy rybę w folię (stroną błyszczącą do środka) i wkładamy do lodówki. Im dłużej tym lepiej. Ja trzymałam ok 2 godzin. Po tym czasie ryba przeszła wszystkimi dodatkami. Pstrąg pieczony w piekarniku z masełkiem, czosnkiem i pietruszką, jest na prawdę aromatyczny i delikatny.
Pieczenie
Wkładamy do piekarnika. U mnie jest to zwykle 180 stopni przez 40 minut. Po 30 minutach rozcinam folię, aby skórka ładnie się przyrumieniła.
Wyciągamy z piekarnika i jeżeli nam się uda możemy zdjąć z folii – mi niestety się nie udało.
Jak podajemy?
Pstrąg pieczony w piekarniku najlepiej smakuje z plasterkiem cytryny, ziemniakami i pomidorkami koktajlowymi.
SMACZNEGO