Lifestyle blog

Placki ziemniaczane z cukinią i łososiem

Uwielbiam placki ziemniaczane, jednak nigdy nie eksperymentowałam z przepisem. Zwykle podawałam z gulaszem lub na słodko z cukrem. Ostatnio postanowiłam przygotować placki trochę inaczej. Muszę Wam powiedzieć, że wyszły fantastyczne. Chrupiące i aromatyczne danie z pewnością będzie gościło u mnie znacznie częściej. Niestety taka potrawa nie będzie dobra dla osób dbających o linię. Placki są smażone na oliwie, więc nie należą do FIT potraw. Jednak ja czasami lubię zaszaleć i zjeść pełne smaku placuszki.

placki ziemniaczane

Składniki potrzebne na placki ziemniaczane

– 1kg ziemniaków (najlepiej dużych, będzie łatwiej utrzeć na tarce)
– średnia cukinia bez skórki
– cebula
– 1 duże jajko
– łosoś wędzony
– olej do smażenia
– mąka pszenna
– łyżka soli, pieprz do smaku
– gęsta śmietana (może być kwaśna jak ktoś taką woli)
– odrobina koperku do dekoracji

Ja zwykle daję wszystkiego „na oko” i też są doskonałe!

Jak przygotować?

Ziemniaki i cukinię obieramy ze skóry, a następnie ścieramy je na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy też startą cebulę. Następnie do uzyskanej masy dodajemy 1 duże jajko, oraz mąkę (kilka łyżek do zagęszczenia). Całość doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto nie może być lejące, musi być dość gęste, bez widocznej „wody”. Przygotowaną masę nakładamy na bardzo dobrze rozgrzany olej i smażymy z obydwu stron na brązowy kolor. Placki ziemniaczane podajemy  z łyżką gęstej śmietany i plastrem łososia.

Kilka przydatnych porad

Do zrobienia masy na placki korzystam z wyciskarki do soków (potem mieszam uzyskany sok z miąższem)
Do placków na słodko można zrezygnować z cebuli
Jeżeli wolisz bardziej delikatne placki ziemniaczane zrezygnuj z mąki
Przed podaniem, odsącz nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku
Jeżeli chcesz placki ziemniaczane w wersji fit upiecz je w piekarniku na posmarowanej tłuszczem blaszce
Śmietanę możesz zastąpić jogurtem naturalnym

Pyszne i sycące danie. Zdecydowanie polecam wszystkim smakoszom. To danie zdecydowanie kojarzy mi się z dzieciństwem, moja mam robiła najpyszniejsze na świecie! Jeżeli zamiast placków wolicie naleśniki lub pancake, to koniecznie zerknijcie na pozostałe moje przepisy.