Lifestyle blog

Tabule sałatka libańska

Ostatnio zainspirowana programem Kuchenne rewolucje postanowiłam przygotować sałatkę tabule, lub jak kto woli tabbouleh. Oczywiście trochę zmodyfikowałam pod gust i smaki mojej rodziny. Wyszła bardzo smaczna, wyjątkowo aromatyczna i niezwykle świeża. Sałatka tabule Idealnie nadaje się jako dodatek do różnych dań, na przykład do mięs czy ryb. Jednak mi smakuje sama, najlepiej z pieczywem.

sałatka tabule tabbouleh
sałatka tabbouleh

Składniki

Przepisów na sałatkę tabule znalazłam całe mnóstwo. Oczywiście w większości składniki się powtarzały, ja chciałam dobrać je tak, aby wszyscy domownicy zjedli ją z apetytem. Nie chciałam żeby tabule była sucha i mdła. Moi domownicy jedzą raczej przyprawione i aromatyczne dania. Tak więc zdecydowałam się na poniższe dodatki.

Jako, że w domu miałam akurat resztę kaszy kuskus użyłam jej do swojej sałatki tabule. Jednak pewnie poprawniej będzie użyć kaszy bulgur, bo w tradycyjnej sałatce libańskiej o takiej jest mowa. Jak dla mnie jednak, można użyć każdej jednej na którą mamy ochotę.

1 woreczek kaszy kuskus (lub jeżeli macie nie porcjowane, to około 3/4 szklanki)
3 twarde pomidory (ja użyłam malinowe)
1 ogórek zielony (można wydrążyć pestki)
Cebula
1 lub 2 pęczki natki pietruszki (jeżeli ktoś lubi dużo, to można jeszcze więcej)
10 listków mięty
opcjonalnie inna zielenina, najlepiej oczywiście świeża typu kolendra, koperek, szczypiorek itp

Składniki na sos

Oliwa z oliwek około 3/4 szklanki
Sok z połowy cytryny
sól do smaku
ząbek czosnku (opcjonalnie)

Przygotowanie

Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawić do ostygnięcia. Warzywa pokroić na drobną kostkę, natkę i miętę posiekać, wszystko wymieszać razem z kuskusem. Następnie przygotować dressing. Oliwę z oliwek wymieszać ze sokiem z cytryny, dodać sól i czosnek przeciśnięty przez praskę . Przygotowanym sosem zalać sałatkę tabule i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki, żeby się przegryzła.

Sałatka tabule z czym podawać?

Idealnie nadaje się do wszelkich pieczonych mięs czy ryb. Myślę, że idealnie komponowałaby się z moim dorszem. Jednak mi najlepiej smakuje z pieczywem. Dla siebie robię z tostem, a dla córek przygotowuję małe grzanki czosnkowe i mieszam. Sałatka tabule smakuje doskonale o każdej porze. Idealnie nadaje się do wzięcia do pracy. Szczerze polecam!