Lifestyle blog

Dorsz atlantycki z pure kalafiorowo ziemniaczanym

Niestety nie jestem fanką ryb. Moje córki, jak i mąż uwielbiają wszelkiego rodzaju rybne dania i owoce morza. Dla mnie mogłyby nie istnieć. Jednak skoro lato blisko, a tu i tu jest za dużo, postanowiłam przyrządzić coś bardziej zdrowego. W jednym ze sklepów rzucił mi się w oczy filecik z dorsza. Zakupiłam 4 kawałki i tak oto na obiad pojawił się dorsz atlantycki z pure kalafiorowo ziemniaczanym.

Składniki

  • 4 kawałki dorsza atlantyckiego
  • sól i pieprz
  • koperek
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny + 4 plasterki cytryny
  • papier do pieczenia
  • masło wedle uznania

Jak przygotować?

Ryby myjemy pod bieżącą wodą, układamy na papierze do pieczenia, w który będziemy je zawijać i tworzyć papilotki. Dorsza solimy, pieprzymy, polewamy sokiem z cytryny (kilkoma łyżeczkami). Ja na jeden kawałek zużyłam około 6 łyżeczek. Na wierzch układamy gałązkę koperku, plasterek cytryny oraz ciut masła. Całość zawijamy w papier do pieczenia, boki zwijamy, tak żeby powstał nam taki papilot. Wkładamy do piekarnika 180-200 stopni maksymalnie. Pieczemy przez około 15-20 minut.

Dorsz atlantycki z pure kalafiorowo ziemniaczanym

Dorsz atlantycki z pure kalafiorowo ziemniaczanym

Dorsz atlantycki z pure kalafiorowo ziemniaczanym

Składniki na pure z kalafiora i ziemniaków

  • ok 300g kalafiora
  • 4 duże ziemniaki
  • jogurt naturalny
  • masło wedle uznania

Jak przygotować?

Kalafiora dzielimy na różyczki, ziemniaki kroimy na cząstki. Całość wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy do miękkości. Gdy już będą miękkie, odcedzamy. Dodajemy troszkę masła i kubeczek jogurtu naturalnego. Całość dusimy lub najlepiej blendujemy na jednolitą masę. Obficie posypujemy koperkiem.

Dorsz atlantycki z pure kalafiorowo ziemniaczanym

Dorsz atlantycki z pure kalafiorowo ziemniaczanym

podajemy z warzywami lub ulubioną surówką. U mnie była to surówka z białej kapusty.

SMACZNEGO!