Ostatnio zrobiłam przepyszny rosół. Zwykle przy okazji przygotowuje wtedy także potrawkę z kurczaka. To danie smakuje idealnie z ryżem, z kaszą a nawet z ziemniakami. Potrawka z kurczaka jest smaczna, o delikatnym smaku, aromatyczna i znika dosłownie w moment po nałożeniu na talerz. Robię ją zawsze kiedy mam choć trochę rosołu, bo przygotowanie jej trwa dosłownie kilka chwil.
Składniki na potrawkę z kurczaka
- rosół około 2-3 szklanki
- pół kostki masła
- mąka
- marchewka z rosołu
- pierś z kurczaka ugotowana w rosole
- pieprz i sól
- cytryna do smaku
Podstawą potrawki z kurczaka jest rosół. Dlatego zawsze robię go więcej. Od Was zależy, czy potrawka z kurczaka będzie daniem głównym, czy podacie jako drugie po rosole. Niezależnie od tego w jaki sposób ją podacie, gwarantuję, że skradnie Wasze serce. Przygotowanie zajmie moment, a z pewnością Wasi goście na długo zapamiętają jej smak.
Przygotowanie
- pół kostki masła (musi mieć temperaturę pokojową) rozgnieć w garnku i dosyp mąkę (około 2-3 łyżki). Ja zwykle daję „na oko”. Zmieszaj całość. Masa nie powinna być zbyt sucha.
- teraz podlej masę odrobiną gorącego rosołu i wymieszaj
- postaw garnek na gazie, mieszaj i dodawaj powoli resztę rosołu
- im dłużej będziesz gotować tym sos będzie bardziej gęstniał
- jeśli uważasz, że jest za gęsty dodaj więcej rosołu i zdejmij garnek z gazu
- jeśli sos jest zbyt rzadki, gotuj aż do uzyskania idealnej konsystencji
- dopraw sola i pieprzem oraz z sokiem z cytryny
- sos powinien mieć aksamitną konsystencję
Potrawka z kurczaka idealnie smakuje z ryżem białym lub brązowym. Ja bardzo lubię dodać większą ilość cytryny, wtedy sos ma idealny smak. Podawaj z ugotowaną marchewką oraz piersią z kurczaka. Jeśli lubisz natkę pietruszki, to możesz także dodać.