Dzisiaj kulinarnie! Mój ulubiony dodatek do wszelkich mięs, a przyznam szczerze je jem ją także samą. Kapusta zasmażana poleca się do wielu dań. Szybkie wykonanie i niewielkie koszty sprawiają, że gości u mnie na stole bardzo często.
Zasmażana kapusta – składniki
1kg kiszonej kapusty
kilka suszonych grzybów
pieprz w kulkach
ziele angielskie
liście laurowe
odrobina cukru do smaku (opcjonalnie)
Do zasmażki potrzebujemy:
2 cebule
masło około 2-3 łyżki
mąka około 2 łyżek
Wykonanie zasmażanej kiszonej kapusty
Do garnka wkładamy naszą kiszoną kapustę. Ja nie odsączam z wody, nie przepłukuję. Lubię kiedy danie jest dość kwaśne i czujne. Zalewam wodą tak, aby cała kapusta była zamoczona. Ta woda będzie nam potrzebna, więc w czasie gotowania pilnujcie, by zawsze była i podlewajcie. Dodatkowo dajemy suszone grzyby (jeśli macie), można je wcześniej oczywiście namoczyć. Kilka ziaren ziela angielskiego (5-6 kulek), pieprz (ja daję na około pewnie z 15 kuleczek), 2 listki laurowe. Całość przykrywam i gotuję do miękkości od czasu do czasu mieszając.
Jeżeli kapusta będzie już miękka, pora przygotować zasmażkę. Cebulkę kroimy w cienkie piórka, a następnie podsmażamy na maśle. Jak będzie już szklista dokładamy resztę masła i czekamy aż się roztopi. Dosypujemy stopniowo mąkę, musi wyjść taka papka niezbyt rzadka (a raczej gęsta). Trzeba mieszać, aby wszystko się ładnie połączyło i nie przypaliło. Teraz przyda się nasza woda z gotowania kapusty. Dolewamy jedną chochelkę i mieszamy do połączenia całości w jedną masę. Przekładamy do garnka w którym gotowała się kapusta i mieszamy, aż do połączenia się całości.
Ja akurat do zasmażki dodałam czerwoną cebulę, bo akurat taką miałam. Zwykle jednak daję normalną, białą.
Kapusta zasmażana wychodzi przepyszna, kwaśna a jednocześnie rozpływająca się w ustach. Ja zawsze dla smaku dodaje odrobinę cukru (około łyżeczki). Można ją przechowywać nawet kilka dni w lodówce, ja natomiast zawsze porcjuję i mrożę. Gdy nie mam dodatku do obiadu taka zasmażana kapusta jest idealna na przykład do rolady :)