Coś na ząb
W weekend naszła mnie ochota na pyszne gofry. Przepisów mam całą masę, jednak ten który tutaj chcę Wam pokazać znam już od dwóch lat. Wychodzą na prawdę chrupiące i smaczne. Są takie, jakie zwykle w sezonie kupuję nad morzem. Tak więc korzystajcie, odrobina lata w te ostatnie dni zimy na pewno każdemu poprawi humor. Przepis nie jest trudny, a zrobienie ciasta powinno zając nam maksymalnie 10-15minut. Ja używałam miksera, tak więc ten czas skróciłam maksymalnie.
Składniki na pyszne gofry
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- ciut soli
Przygotowanie
Do wysokiej miski dajemy wszystkie składniki prócz jajek. Dokładnie mieszamy mikserem, tak żeby ciasto było idealnie gładkie. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy sztywną pianę. Natomiast żółtka dajemy do naszego ciasta i ponownie miksujemy. Ubitą pianę wkładamy do masy, najlepiej po 1 łyżce i delikatnie mieszamy (nie mikserem), aby wszystko się dokładnie połączyło. Dzięki temu nasze ciasto zrobi się puszyste. Teraz już nie pozostaje nam nic innego jak nasmarować gofrownicę olejem i wlać ciasto.
Uwaga! Ciasto nie jest bardzo płynne, jest raczej jak gęsta śmietana. Podczas smażenia nie otwieramy urządzenia. Czekamy spokojnie kilka minut, gofry same odejdą od powierzchni gofrownicy jak będę dobre.
Jak podać pyszne gofry?
Ja uwielbiam z bitą śmietaną i owocami sezonowymi. Najlepiej jagodami, truskawkami, borówkami itp. Niestety o tej porze roku ciężko znaleźć soczyste i świeże produkty. Dlatego tym razem podałam z kolorową posypką dekoracyjną. Prezentowały się na prawdę smacznie. Oczywiście śmietanę zrobiłam sama. Umiecie? Jeżeli nie to poniżej instrukcja.
Bita śmietana
- śmietanka min. 30%
- 1 łyżka cukru pudru
Śmietanka musi być bardzo zimna, tak więc najlepiej włożyć ją na dłuższy czas do lodówki. Jeżeli jednak bardzo nam się spieszy, to wystarczy ok 20 minut w zamrażarce. Miskę i trzepaczkę również mocno chłodzimy. Ja zawsze wkładam do lodówki na parę godzin razem ze śmietanką. Kiedy będzie już odpowiednio chłodna wlewam do miski i dodaję cukier. Ubijam mikserem to uzyskania sztywnej konsystencji. Najpierw na wolnych, potem na coraz szybszych. Nie przesadzajmy z długością ubijania, bo bita śmietana będzie niesmaczna.
Smacznego!