Niestety nie jestem fanką ryb. Moje córki, jak i mąż uwielbiają wszelkiego rodzaju rybne dania i owoce morza. Dla mnie mogłyby nie istnieć. Jednak skoro lato blisko, a tu i tu jest za dużo, postanowiłam przyrządzić coś bardziej zdrowego. W jednym ze sklepów rzucił mi się w oczy filecik z dorsza. Zakupiłam 4 kawałki i tak oto na obiad pojawił się dorsz atlantycki z pure kalafiorowo ziemniaczanym.
Składniki
- 4 kawałki dorsza atlantyckiego
- sól i pieprz
- koperek
- sok wyciśnięty z jednej cytryny + 4 plasterki cytryny
- papier do pieczenia
- masło wedle uznania
Jak przygotować?
Ryby myjemy pod bieżącą wodą, układamy na papierze do pieczenia, w który będziemy je zawijać i tworzyć papilotki. Dorsza solimy, pieprzymy, polewamy sokiem z cytryny (kilkoma łyżeczkami). Ja na jeden kawałek zużyłam około 6 łyżeczek. Na wierzch układamy gałązkę koperku, plasterek cytryny oraz ciut masła. Całość zawijamy w papier do pieczenia, boki zwijamy, tak żeby powstał nam taki papilot. Wkładamy do piekarnika 180-200 stopni maksymalnie. Pieczemy przez około 15-20 minut.
Składniki na pure z kalafiora i ziemniaków
- ok 300g kalafiora
- 4 duże ziemniaki
- jogurt naturalny
- masło wedle uznania
Jak przygotować?
Kalafiora dzielimy na różyczki, ziemniaki kroimy na cząstki. Całość wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy do miękkości. Gdy już będą miękkie, odcedzamy. Dodajemy troszkę masła i kubeczek jogurtu naturalnego. Całość dusimy lub najlepiej blendujemy na jednolitą masę. Obficie posypujemy koperkiem.
Dorsz atlantycki z pure kalafiorowo ziemniaczanym
podajemy z warzywami lub ulubioną surówką. U mnie była to surówka z białej kapusty.
SMACZNEGO!