Lifestyle blog

Tarta truskawkowa

Uwielbiam tartę i nieważne czy jest ona na słodko czy na słono. Każda bardzo mi smakuje, bez wyjątku. Dziś króluje u mnie tarta truskawkowa z budyniem, na kruchym spodzie. Jest na prawdę przepyszna, a przygotowanie jej nie powinno sprawić Wam problemu. Jest to jedno z moich ulubionych ciast.

tarta truskawkowa

Składniki na ciasto

200 g mąki pszennej
120 g lekko zimnego masła
1 całe jajko
1 czubata łyżka cukru
1 łyżka zimnej wody

Masa budyniowa

2 budynie waniliowe lub śmietankowe
1 laseczka wanilii opcjonalnie

Dodatkowo

papier do pieczenia
truskawki lub inne owoce sezonowe
cukier puder do posypania
fasola/groch/kasza lub inne obciążenie do ciasta

Przygotowanie

Wszystkie składniki wrzucamy do miski, mieszamy i łączymy ze sobą. Musi nam powstać jednolita kulka. Zawijamy ją w folię spożywczą i na pół godzinki wkładamy do lodówki. Po tym czasie wyciągamy i rozwałkowujemy. Blat i ciasto możemy lekko posypać mąką, żeby ciasto się nie przyklejało.

Rozwałkowane ciasto przekładamy do formy (moja ma średnicę ok 25cm). Najłatwiej nawinąć je po prosu na wałek i rozwinąć na formie. Dokładnie oblepiamy formę. Ciasto nie powinno wystawiać na zewnątrz, a cala forma powinna być dokładnie pokryta ciastem.

Na całej powierzchni robimy dziurki. Na wierzch układamy papier do pieczenia i wsypujemy groch/fasole lub coś cięższego. Ja użyłam kaszy, bo akurat tylko to miałam pod ręką.

Gotową tartę wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni.

Po 15 zdejmujemy papier oraz obciążenie, a tartę pieczemy przez około 25 minut, aż zrobi się ładnie brązowa.

Nadzienie

Budynie przygotowujemy wg. opisu na opakowaniu. Jednak ja użyłam trochę mniej mleka, żeby był on bardziej gęsty. Wzięłam ok 700ml mleka na dwa budynie. Laskę wanilii nacinamy i wyciągamy ziarenka, które dodajemy do budyniu. Pamiętajcie żeby dokładnie go wymieszać.

Ważne! Budyń nakładamy na wystudzone już ciasto, ozdabiamy owocami i wedle uznania posypujemy cukrem pudrem przed samym podaniem. Tartę wkładamy do lodówki, żeby się schłodziła.

Tarta truskawkowa jest gotowa! Smacznego

tarta truskawkowa tarta truskawkowa