Tarta ze szpinakiem i serem feta

Dziś mam dla Was coś pysznego! Spokojnie możecie jeść na ciepło i na zimno. Smakuje dobrze sama, jak i z dodatkami. Jeżeli lubicie tarty, to dziś zapraszam na jedną z moich ulubionych. Może i nie jest superszybka w wykonaniu, nie jest też dietetyczna, jednak gwarantuję, że tarta ze szpinakiem i serem feta jest przepyszna. Jeżeli macie jednak ochotę, na słodką wersję, to zapraszam na tartę z truskawkami 

Składniki na ciasto

500 g mąki
kostka (250g) zimnego masła
2 żółtka
odrobina soli
kieliszek zimnej wody (opcjonalnie)

Do miski (lub na stolnicę) wsypujemy mąkę, robimy miejsce na żółtka, które należy tam umieścić. Następnie siekamy masło na drobne kawałki, dodajemy sól i wodę. Dokładnie wyrabiamy ciasto i na około godzinkę wkładamy do lodówki, ważne jest, aby się trochę schłodziło. W tym czasie przygotowujemy naszą mieszankę na farsz.

Składniki na farsz

250g liści szpinaku
130g sera sałatkowego typu feta (ja używam żółtego Favita)
3 jajka
150 ml śmietanki słodkiej 30 %
50g startego żółtego sera
3 ząbki czosnku
pieprz i sól

Na patelnię wrzucamy szpinak i podsmażamy, aż liście się skurczą, kilka minut. Podczas gdy nasz szpinak ma czas, aby ostygnąć, do miski wbijamy jajka. Następnie dodajemy śmietankę i czosnek oraz ścieramy ser. Następnie wszystko dokładnie mieszamy. Mieszankę doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, a następnie dorzucamy też przestudzony szpinak.

Jak zrobić?

Po około godzinie wyciągamy z lodówki ciasto. Rozwałkowujemy na stolnicy, musi być dość cienkie. Wykładamy nim formę na tartę. Jeżeli ciasto się trochę rozkrusza, to nic nie szkodzi. Należy wyłożyć nim całą formę, tak żeby nie było wolnych przestrzeni. Wkładamy do piekarnika 180 stopni na max 15 minut i podpiekamy. Następnie na ciasto wylewamy równomiernie nasz przygotowany wcześniej farsz. Na wierzchu układamy kawałki sera i znów wkładamy do piekarnika. Zapiekamy na złoty kolor (około 20minut).

Tarta ze szpinakiem i serem feta
Tarta przed upieczeniem
Tarta ze szpinakiem i serem feta
… i po upieczeniu

Tarta ze szpinakiem i serem feta

Tarta ze szpinakiem i serem feta jest gotowa! Smacznego. Ponieważ smakuje na ciepło lub na zimno można jeść na śniadanie, obiad i kolację. Ja jem bez żadnych dodatków, jednak można podawać z sosem lub surówkami. A Wy lubicie tartę? Z jakimi dodatkami najbardziej?