Pyszne gofry 28


Coś na ząb

W weekend naszła mnie ochota na pyszne gofry. Przepisów mam całą masę, jednak ten który tutaj chcę Wam pokazać znam już od dwóch lat. Wychodzą na prawdę chrupiące i smaczne. Są takie, jakie zwykle w sezonie kupuję nad morzem. Tak więc korzystajcie, odrobina lata w te ostatnie dni zimy na pewno każdemu poprawi humor. Przepis nie jest trudny, a zrobienie ciasta powinno zając nam maksymalnie 10-15minut. Ja używałam miksera, tak więc ten czas skróciłam maksymalnie.

Składniki na pyszne gofry

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • ciut soli

Przygotowanie

Do wysokiej miski dajemy wszystkie składniki prócz jajek. Dokładnie mieszamy mikserem, tak żeby ciasto było idealnie gładkie. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy sztywną pianę. Natomiast żółtka dajemy do naszego ciasta i ponownie miksujemy. Ubitą pianę wkładamy do masy, najlepiej po 1 łyżce i delikatnie mieszamy (nie mikserem), aby wszystko się dokładnie połączyło. Dzięki temu nasze ciasto zrobi się puszyste. Teraz już nie pozostaje nam nic innego jak nasmarować gofrownicę olejem i wlać ciasto.

Uwaga! Ciasto nie jest bardzo płynne, jest raczej jak gęsta śmietana. Podczas smażenia nie otwieramy urządzenia. Czekamy spokojnie kilka minut, gofry same odejdą od powierzchni gofrownicy jak będę dobre.

pyszne gorfy

Jak podać pyszne gofry?

Ja uwielbiam z bitą śmietaną i owocami sezonowymi. Najlepiej jagodami, truskawkami, borówkami itp. Niestety o tej porze roku ciężko znaleźć soczyste i świeże produkty. Dlatego tym razem podałam z kolorową posypką dekoracyjną. Prezentowały się na prawdę smacznie. Oczywiście śmietanę zrobiłam sama. Umiecie? Jeżeli nie to poniżej instrukcja.

pyszne gofry pyszne gofry pyszne gofry

Bita śmietana

  • śmietanka min. 30%
  • 1 łyżka cukru pudru

Śmietanka musi być bardzo zimna, tak więc najlepiej włożyć ją na dłuższy czas do lodówki. Jeżeli jednak bardzo nam się spieszy, to wystarczy ok 20 minut w zamrażarce. Miskę i trzepaczkę również mocno chłodzimy. Ja zawsze wkładam do lodówki na parę godzin razem ze śmietanką. Kiedy będzie już odpowiednio chłodna wlewam do miski i dodaję cukier. Ubijam mikserem to uzyskania sztywnej konsystencji. Najpierw na wolnych, potem na coraz szybszych. Nie przesadzajmy z długością ubijania, bo bita śmietana będzie niesmaczna.

Smacznego!

pyszne gofry pyszne gofry

  • Ale mi smaka narobiłaś :-)

  • Barbara Daszuta

    mam ogromną słabość do gofrów – uwielbiam zjeść takiego gofra na spacerze w zoo lub nad morzem, ich smak przywołuje same miłe wspomnienia!

    • oj tak! Zgadzam się, mi zawsze kojarzy się z wakacjami :)

  • hehe, jako że nie mam gofrownicy, wczoraj kupiłam gotowego gofra i w domu ozdobiłam do bananami, czeko i bita- pyycha :D

    • pycha ;) już nie mogę doczekać się sezonu gofrowego :D

      • ja chyba kupię w końcu! od czego są marzenia :D

    • Lena

      Też nie miałam ale mikołaj mi przyniósł gofrownice prof. Teraz jestem już gofrowym maniakiem. Eksperymentuje z różnymi przepisami. Słodkie już mi się znudziły, teraz mam fazę na wytrawne z bazylią. W budce takich nie kupisz.

      • ja zdecydowanie wolę wytrawne :)
        a obczaiłam kanjpkę, któa robi np.do ciasta gofrowego dodaje łososia, albo jakieś warzywa czy miecho i to potem w gofsze zapieka <3

        • o kurcze, nie jadłam nigdy takich :) zaraz przeszukam internet w poszukiwaniu inspiracji ;)

          • :)

          • Lena

            Gofry z bazylią: 7 łyżek mąki, szklanka wody, sól, jajko, łyżeczka bazylii (albo innych ziół zależy co lubisz) trochę czosnku i słodkiej papryki. Do tego dodatki u mnie były pomidorki koktajlowe i mozzarella. Gofry są trochę suche, ale smakują jak pizza. Robiłam, też gofry ziemniaczane. Masa jak do placków, tylko zamiast smażyć na patelni wkłada się je do gofrownicy. To jest trochę zdradliwy sposób, bo jak się ma gofrownice ze słaba mocą, to mogą być surowe w środku. Moja profi sobie z tym poradziła, ale siostry nie dała rady. Może to trochę paradoksalne, ale od sprzętu sporo zależy smak ;)

          • Oo- dzięki Lena! :D
            ps. Czyli jakiej marki gofrownice polecasz?:)

          • Lena

            Mam gofrownice Profi 301.6. Przynajmniej tak było napisane na pudełku :-p Robiłaś już wytrawne gofry?

          • nope, chwilowo umarł mi czajnik i to jest priorytetowy zakup :D

      • daj proszę przepis ;) nie będę musiała szukac w necie a wole sprawdzone :) ale mi smaka narobiłaś. A z czym potem podajesz takie gofry? Dzięki kochana z góry :)

    • super, gofry z bananami brzmią kusząco ;)

  • oh, pyszności!

  • Ależ mi smaka narobiłaś… A mam zwyczaj, ze gofra z bitą śmietaną jem tylko na urlopie :) Nie wiem, czy wytrzymam

  • Kurczę, jak ja dawno nie robiłam gofrów, chyba się skuszę! :D

  • Carolin Kranz

    Mniam, gofry jak z budki :-)

  • Agata

    Uwielbiam gofry!!!