Amerykańskie naleśniki pancakes 16


Obiad

Macie czasem takie dni, kiedy nic Wam się nie chce? Dni, kiedy brak Wam pomysłów dosłownie na wszystko, a szczególnie na obiad? No właśnie, ja wczoraj miałam taki dzień. Nic nie przychodziło do głowy, totalna pustka a jeść coś trzeba. Jednak ile można robić kotlety, kurczaka i rosół? Te dania u mnie górują, bo córki je uwielbiają. Tym razem postawiłam więc na słodki obiad. Myślę, że czasami można, a nawet trzeba! Raz nie zawsze, dwa razy nie wciąż :) Zrobiłam pyszne, pulchniutkie i pachnące amerykańskie naleśniki pancakes. Poniżej macie przepis. Jest przeze mnie sprawdzony. Placuszki na prawdę są aromatyczne i pyszne. Co ważne, absolutnie nie ociekają tłuszczem. W niektórych przepisach jakie miałam okazję testować, dodawało się maślankę czy cukier waniliowy. Jednak poniższy przepis na amerykańskie naleśniki pancakes wygrywa! Zdecydowanie polecam! Zdarzało mi się robić je także na śniadanie. Zawsze wszystkim bardzo smakują.

Jeżeli macie jakiś fajny przepis na placuszki, to z chęcią przygarnę. My bardzo lubimy wszelkie naleśniki, racuszki czy placki. Podzielcie się w komentarzu. Z miłą chęcią zrobię coś nowego.

Składniki na nasze amerykańskie naleśniki pancakes

  • 2 szklanki mąki (ja używam pszennej)
  • 1,5 szklanki mleka (ja daję 2%)
  • 2 większe jajka
  • 3 roztopione łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie i wykonanie

  1. W wysokim naczyniu mieszamy ze sobą jajka i mleko.
  2. Dodajemy mąkę, cukier, roztopione masło i proszek dopieczenia.
  3. Konsystencja musi być dość gęsta a nie lejąca. Powinna być taka jak gęsta śmietana.
  4. Wszystko dokładnie mieszamy, ja używam blendera. Mona jednak zrobić to łyżką, tylko bardzo dokładnie.
  5. Na patelni smażymy naleśniczki, nie tak duże jak tradycyjne, średnica może ok 10cm. Nakładamy dużą łyżką i formujemy je na patelni. Ja nakładam 1-2 łyżki i rozsmarowuje, żeby nie były za grube.
  6. Zwykle smażę, na tej samej patelni na której roztapiałam masło. Nie dodajemy już w ogóle tłuszczu. Masło które jest w masie, w zupełności wystarczy.
  7. Kiedy na powierzchni zaczynają pojawiać się pęcherzyki, to odwracamy na drugą stronę. Smaży się je na prawdę krótko, a wychodzą złote i puszyste.
  8. Podajemy na słodko z syropem klonowym, miodem albo dżemem, można też z bita śmietaną i owocami. Niektórym smakują też cukrem pudrem.

 

Amerykańskie naleśniki pancakes

Życzę smacznego!

 

 

 

  • Daria Sanetra

    Uwielbiam nalesniki <3

  • Takie pancakes to ja mogę jeść codziennie :-)

  • Agnieszka Wojtas

    Tego typu naleśniki są najlepsze! Pyszne i nie wymagają wiele:)

  • Anna Molska

    Muszę koniecznie wypróbować przepis. Takie naleśniki to fajna alternatywa dla moich dzieciaków 😊

  • Oj tak! właśnie w sobotę miałem :) mniam i pycha :)

  • Laura LR

    Takie to ja bym mogla jesc codziennie :D

  • Moja starsza córka kocha naleśniki więc na pewno wypróbujemy twój przepis

  • Roberta Raj

    Muszę kiedyś zrobić

  • Aż ślinka cieknie :) Chyba zrobię na kolację :D

  • Ja Zwykła Matkaa

    Uwielbiam tego typu placuszki. Jako matka dwóch urwisów, pracująca hehe. Miewam często stany tak zwanej ;) nie mocy, taka propozycja obiadu, deseru zawsze się sprawdza.

    • naleśniki i wszelkie placuszki u nas zawsze na topie :)