Lifestyle blog

Panierowane klopsiki z czosnkiem i cebulką

Pomysł na obiad

Dziś na obiad miałam przepyszne panierowane klopsiki z czosnkiem i cebulką. Mięso kupiłam z indyka a klopsiki (czy kotlety mielone, jak to woli) były obtoczone w bułce tartej. Wyszły pyszne, aromatyczne, a co najważniejsze nie były suche. Kto ma ochotę na takie pyszności to poniżej przepis. Życzę smacznego. Moje panierowane klopsiki z czosnkiem i cebulką, podawałam z pure ziemniaczanym i surówką z marchewki.

Panierowane klopsiki z czosnkiem i cebulką

Potrzebne produkty

Na nasze panierowane klopsiki z czosnkiem i cebulką potrzebujemy:

0,5 kg mięsa mielonego z indyka
1 mała bułka (najlepiej „od wczoraj”)
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
1 jajko
przyprawy: majeranek, pieprz, sól, bazylia i tymianek
bułka tarta do panierowania

Przygotowanie

Aby panierowane klopsiki z czosnkiem i cebulką były smaczne, trzeba działać po kolei:

Bułkę namaczamy w mleku i odciskamy, mieszamy z mięsem, jajkiem i przyprawami. Cebulę dość drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę i smażymy razem na odrobinie oleju. Wszystko mieszamy razem z mięsem. Dość długo i dokładnie żeby ładnie się wszystko połączyło.
Panierowane klopsiki z czosnkiem i cebulką

Panierowane klopsiki z czosnkiem i cebulką Panierowane klopsiki z czosnkiem i cebulką

Wykonanie klopsików

Formujemy klopsiki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor z obydwu stron tuż przed podaniem. Ja zwykle smażę na margarynie, albo na maśle klarowanym. Jednak moja mama czasami robiła je także na oliwie.

Panierowane klopsiki z czosnkiem i cebulką Panierowane klopsiki z czosnkiem i cebulką

Nasze panierowane klopsiki z czosnkiem i cebulką są gotowe.

Życzę smacznego!