Pizza w 10 minut – pyszna i pachnąca. 15


Pizza

Uwielbiam pizzę ;) Jeżeli mam na nią ochotę, a nie dysponuję akurat mrożoną, na dostawę nie bardzo są fundusze to mam szybki i prosty sposób. Wychodzi na prawdę PYSZNA…a koszt nie wielki :)

Co potrzebujemy do wykonania:

– placki tortille ( ja kupuje najtańsze z biedronki)
– koncentrat pomidorowy (do sosu) – czasami zastępuję go keczupem ;)
– ser mozarella (opcjonalnie)
– żółty ser
– przyprawy oregano itp
– ulubione dodatki
Jeżeli chcemy pizzę na cienkim cieście bierzemy dwa placki. Jeden smarujemy koncentratem z przyprawami. Ja daję zwykle oregano i bazylię. Smaruję jeden z placków. Układam na nim pokrojoną mozzarellę (może być zwykły żółty ser jeżeli nie mamy pod ręką). Trzeba zrobić to dość gęsto…na wierzch układamy drugi placek i przyciskamy delikatnie żeby się skleiły. Na placek z wierzchu również nakładamy sos. Żółty ser kroimy na małe kawałki, lub trzemy na tarce o dużych oczkach i posypujemy. Układamy nasze ulubione składniki. W moim przypadku była to szynka, kabanos oraz salami – moja córka jest mięsożercą ;)
Posypujemy z wierzchu oregano i wkładamy do piekarnia na 6 min/180 stopni. Trzeba kontrolować żeby się nie przypaliła. Czas zależy od grubości placków.
Jeżeli ktoś woli grubszą to robimy warstwy placków i przekładamy sosem i serem :)
Taka pizza jest na prawdę pyszna i aromatyczna :) Czas wykonania nie powinien przekroczyć 10 minut :) POLECAM !!!
W piekarniku:
Pizza w 10 minut

 

 

 

Po wyjęciu z piekarnika :)
 Pizza w 10 minut!
 

 

  • Mniam .Ja robie sama ciasto na pizze i jest pyszniejsza niz ta w sklepie hehe :) Uwielbiam z sosem czosnkowym i ketchupem :)

  • jutro robie! :)

  • Spróbuję zrobić tylko bezmiesna, za godzinę mąż wraca z pracy, może się uda :)

  • fajny pomysł. u mnie zawsze kupowało się spody do pizzy. i na wierzch ładowało mnóstwo wszystkiego ;)

    • ja nie lubię spodów…dla mnie są po prostu za grube. Nie raz kupuję w pizzeri gotowe ciasto i mocno rozwałkowuje :)

  • Ciekawa propozycja na naprawdę szybki obiad! Znając siebie trochę odchudziłabym ją. Pomysł świetny.

    • :) wersja light dla mnie tez jest…jednak taka mięsna to dla mojej córki … ona kocha szynki, kabanosy itp :)

  • Robiłam ostatnio takie pizze, ale na patelni. Genialna sprawa! Czasem wykorzystuję też tortille, żeby je zapiec w tosterze z jakimś nadzieniem w środku. Pycha!

    • o patrz, a na to nie wpadłam :) Ale w takim tosterze zwykłym, czy tym do kanapek na ciepło?

      • Nie w takim, w którym tosty wyskakują do góry, tylko w takim, do którego wkładasz dwa tosty z jakimś nadzieniem, typu wędlina i ser, a potem zamykasz pokrywę i zapiekasz :)

  • 10 minut na pizzę, właśnie takie przepisy podobają mi się najbardziej :)