Pierś z kurczaka na 3 sposoby


Miałam wczoraj w zamiarze zrobić na obiad roladki z kurczaka, z nadzieniem z sera feta i pieczarek, owinięte w plasterki boczku. Już ślinka mi leciała na samą myśl…więc pojechałam do sklepu, wybierałam, szukałam i odstałam swoje w kolejce, bo standardowo na stoisku mięsnym tylko jedna Pani obsługiwała, a przy kasie tylko jedna kasjerka – a 3 pozostałe kasy zamknięte. No cóż, takie mam szczęście…zawsze trafia na mnie ;) Kupiłam wszystko i co się okazało? Boczku starczyło tylko na 3 roladki. A pierś z kurczaka była podwójna (ok 750g)….więc zostałam z resztą mięsa. 
Tak sobie pomyślałam, że zrobię z tego roladkę panierowaną z szynką i pieczarkami mmmm pychotka :) Pierś była dość spora, więc polędwiczki, te które są pod piersią odcięłam. Rozklepałam mięso i myślałam, że mnie szlag trafi :) dziura na samym środku wielkości dwuzłotówki :D odłożyłam to na bok żeby nie patrzeć i się nie denerwować. Wzięłam ostatni kawałek piersi i delikatnie już rozbiłam tłuczkiem. Połączyłam te dwa kawałki razem…nakładłam co trzeba, zwinęłam i coś na kształt roladki powstało. 
Pozostał tylko ostatni problem – co zrobić z tymi resztkami, na roladki się nie nadają, na kotlety za małe…więc pokroiłam na mniejsze kawałki, doprawiłam solą pieprzem i malutkie nuggetsy dla Marysi zrobiłam :) Co prawda w standardowej panierce, ale wystarczy powiedzieć, że to takie jak w popularnej sieci restauracji i wcina, aż uszy jej się trzęsą :D
A jak macie ochotę to polecam i przedstawiam przepisy :) Wszystko wyszło super…resztę maleńkich kotlecików dziś zjadłam na śniadanio/obiad :)
1. Roladki z kurczaka – owinięte plasterkami boczku, faszerowane serem feta i całymi pieczarkami.
– pierś z kurczaka (jedna pojedyncza pierś to dwie roladki)
– boczek parzony ( na jedną pierś trzeba liczyć 4-5 plasterków)
– ser typu feta (ja kupiłam ten kanapkowy favita)
– małe pieczarki
– olej 
– pieprz, sól
Pierś przekrawamy na dwie części, każdą delikatnie bardzo cienko rozbijamy. Ja wkładam zawsze do woreczka, mięso nie przykleja się do tłuczka ani deski i nie rozpryskuje się :)
Małe pieczarki, myjemy i obsmażamy w całości na oliwie (lub innym tłuszczu), tak żeby były brązowe i rumiane. Jeżeli będziecie mieć też większe pieczarki, kroimy na cztery części i też podsmażamy. Będzie jako dodatek do obiadu :)

Ser feta, kroimy w dość grube kawałki, takie ok 3cm x 3cm (mogą być większe jeżeli pierś jest duża)

Na desce układamy boczek, tak 3-4 plasterki

Na boczek kładziemy mięso, solimy i pieprzymy wg, uznania. Kładziemy na środek kawałek sera a po boku lub na środku pieczarkę (lub pieczarki). Końcówki boczku zawijamy do środka piersi. Potem zwijamy. Ja zwiniętą już roladkę czasami owijam jeszcze jednym plasterkiem boczku.

Do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego układamy roladki, smarujemy też troszkę boczek i wkładamy do piekarnika. 
 
Ja piekłam ok 40minut w 180 stopniach – ale nie trzymajcie się sztywno czasu. Jak boczek będzie już pięknie i smakowicie zrumieniony to znaczy, że roladka jest już zrobiona. 


Podaję z ziemniaki (z koperkiem i masłem) a do tego podsmażone pieczarki oraz dla chętnych buraki (ja nie lubię, dlatego są dla chętnych)

SMACZNEGO :)
2. Panierowana roladka z piersi z kurczaka z szynką i pieczarkami
W sumie to żadna filozofia ze zrobieniem :) Rozbijamy pierś, i układamy na nią szynkę i pieczarki. Może być też z innym dowolnym nadzieniem np. żółtym serem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Panierujemy w jajku i bułce tartej i na patelnię :) Smażymy z każdej strony ( boki też) tak żeby były złocisto brązowe. Są na prawdę pyszne :)

Podajemy wg. uznania z duszonymi lub całymi ziemniakami i surówką :) U mnie podane było dokładnie tak samo jak te roladki w boczku :)

3. No i teraz coś dla dzieci :) 
Kawałki piersi moczymy w jajku i wrzucamy do bułki tartej (oczywiście odpowiednio przyprawione),  ja dałam soli, pieprzu i odrobinę curry. Jednak można przyprawić dowolnie, jak macie przyprawę „gyros” to też może być.

Wrzucamy na patelnię i podsmażamy na złocisty kolor. 

Marysia jadła z ziemniaczkami, ale można podać dowolnie, nawet z frytkami jeżeli ktoś ma ochotę :)
I tak z jednej podwójnej piersi z kurczaka wyszły mi trzy bardzo smaczne dania – każde inne ale wszystkie pyszne :) Palce lizać… teraz jem wszystko na co mam ochotę, ale już nie długo uraczę Was przepisami dietetycznymi. Od wtorku zaczynam dietę…
Smacznego – jak zrobicie to koniecznie napiszcie jak Wam smakowało :)